USA som rejsemål

Generelt om USA som rejsemål

Generelt er USA et nemt land at rejse rundt i .
Vi har flere gange over de sidste 16 år været i USA. Både med flere ugers billeje og med New York som eneste rejsemål.

Køre rundt i USA
Det er nemt at køre rundt i USA og med mindre man kun skal være i en storby som New York, så anbefales det at leje bil. I florida, som også er det billigste sted at leje bil, koster en kategori C bil typisk 2400,kr/ugen med alle forsikringer og en tankfuld benzin. Priserne kan findes på internettet, men bestil gennem rejsebureauet, så sikres der, at man får alle de nødvendige forsikringer med og husk det internationale kørekort, som man får på Borgerservice - en amerikansk betjent kan ikke læse Dansk og det samme gælder for det firma, som du lejer bilen ved 😉

Som mange har oplevet, så køre amerikanerne ikke rundt med hovedet under armen og med en puls på 180 slag i minuttet. De tager hensyn, holder tilbage, giver plads, hvilket er en stor forskel ift Danmark. 
Når man lejer bil, så er det også perioden, hvor venstre ben holder ferie. Alle biler er med automatgear og langt de fleste også med fartpilot. Det skal man som dansker lige vænne sig til, men i løbet af 1/2 times kørsel er et også på plads.

De fleste gange, hvor vi har kørt rundt har vi kun haft en hotelbestilling på forkant og det har været den første overnatning. Ellers finder vi hoteller og moteller undervejs. Hvis man holder sig til moteller som Super8 og de mere gængse og almindelige hotelkæder, så går man sjældent galt. Det er også almindeligt at man kan se værelset før man bestiller det. Rundt omkring på motellerne og hotellerne, samt på restauranterne findes hæfter med rabatkuponer. Disse hæfter indeholder kuponer til mange hoteller i de forskellige stater og der gives store rabatter. Vi har f.eks. boet i Orlando på et hotel med fri internet og morgenmad for 1200 kroner for 2 mand i 4 nætter. så det kan betale sig at brug kuponerne 🙂

I Florida er der mange betalingsveje. Førhen skulle man køre ind og betale kontant. Men efterhånden kan alle betalingerne ske via udlejningsfirmaet. Der bliver man spurgt om man vil have SunPass (lige som det danske BroBizz - der registreres blot på bilens nummerplade og ikke ved brug af en fysisk enhed) og det er en klar fordel at sige ja til dette. vi havde stor glæde af det på vores sidste Florida tur. Om det bruges i resten af USA ved vi desværre ikke, men spørg endelig udlejningsfirmaet. 

Hvis man ikke selv er i besiddelse af et navigationsanlæg, så lej et. Det skal som regel bestilles på forhånd. De første mange år klarede vi os med de vejkort vi fik fra udlejningsselskabet og købte undervejs. Men med et navigationsanlæg er der langt større tryghed for at man kan finde rundt og ikke mindst, tilbage til hotellet, lufthavnen etc. I Bestbuy (som minder om vores El-Giganten) kan an købe navigationsanlæg med amerikansk kort til 800-1000 kr. Men ulempen er, at man skal finde en Bestbuy 😉

Vi har ikke oplevet nogen farlige situationer ved at køre rundt i USA, andet end når jeg glemmer at der ikke er kobling i bilen og får trykket på bremsen med begge fødder. Der er selvfølgelig områder i storbyerne, man ikke skal køre rundt i, men da man som turist ikke aner hvor de er, så spørg jer frem. Især på hotellerne, men også restauranter, tankstationer etc.

Når man nu er i USA, så lad være med at leje en af de små biler. Benyt chancen for at leje en større bil og tænk på at en normal bil, som regel kun har plads til 2 voksne og 2 børn, hvis der også skal være plads til bagagen. Den har en tendens til at vokse undervejs, da tøj og elektronik er rimeligt billigt. Nogle af vores venner måtte leje en SUV for at få plads til 4 personer og deres kufferter. En normal personbil rakte simpelthen ikke.

Noget der er vigtigt i USA er drikkepengene. som dansker er det sjældent noget vi bruger, men i USA er det en del af lønnen. 
Som mange har beskrevet før, så er det vigtigt at give drikkepenge. Normalt er det 15% til servitricen på restauranten (dog ikke fastfood), 2-3$ hver dag til rengøringen på hotelværelset og 15-20% til taxichaufføren. Ved hotellet giver man typisk 1-2$ per bagage, som dørmanden hjælper med.
Det skal ikke skræmme jer fra at tage til USA og det bliver hurtigt en vane. Dog er det også vigtigt, at såfremt servicen ikke er som forventet, så skal det også afspejles i drikkepengene. For nogle år siden var service elendig på en Dennis (en kæde restaurant meget lig Jensens Bøfhus. Den har bare åbent 24 timer) i New Orleans. Maden var nærmest badet i sovs, vi fik ikke vores bestilte drikkelse, maden var slet ikke noget at skrive hjem om. Vi spiste meget lidt og betalte uden at lægge drikkepenge. Vi var udsat for det samme i New York, hvor det bare var serveringen, der var elendig. Vi gav meget lidt i drikkepenge, hvilket kunne ses på tjenerens ansigtskulør.

Forskellen på Motel og Hotel er meget simpelt. På alle moteller er parkering gratis og man kan som regel parkere lige ud til sit værelse. På hoteller er parkering ikke altid med i prisen. Det er især i storbyerne. så skal der betales ekstra for parkering, hvilket kan være dyrt (20-40$ per nat). Men det er faktisk kun i storbyerne (LA, NY etc.) vi har oplevet dette fænomen. Rundt i Florida og det vestlige USA har vi sjældent oplevet det.

Langt det meste er bygget til kørsel. Der er drive-in restauranter, banker og sågar drive-in bryllups kapel (det er i Las Vegas). 

Der er mange ting at se i USA og afstandende er større end vi kender det i Danmark. Vi har ofte kørt mellem 5-7 timer på samme dag for at nå vores destination og vi har lært, at vi så skal holde os i ro den efterfølgende dag. Ellers bliver det kun kørsel og det er trættende. 

 

 

Nyeste kommentarer

06.03 | 13:32

Hej Jette. Både New York og krydstogt ser jo helt fantastisk ud og der er mange gode forslag til hvordan man kan arrangere sig. Tak for det. Hilsen kirsten Lind